Mina ensembler

Duo Specchio

Eva Maria Hux och Tove Törngren Brun har precis grundat DUO SPECCHIO och tar fram några av de underbart vackra, humoristiska och virtuosa musikstycken som finns i skattkammaren med kompositioner för just två celli.

Konserterbjudande för 2021:

SÅSOM I EN SPEGEL

Två cellister möts

Efter att ha spelat tillsammans i olika sammanhang har Eva Maria Hux (cello) och Tove Törngren Brun (cello) nu slagit ihop sig för ett program med två celli. Det blir färgsprakande, optimistisk och fängslande musik av Barrière, Glière, Kummer, Bartok och Coldplay som använder sig av cellons högsta och lägsta register och allt emellan. En resa genom århundraden – och en överraskande repertoar som cellister skrev till sig själva och sina cellistvänner.

För kommande konserter se här.

Eva Maria Hux (cello), uppträder som solist och kammarmusiker i Sverige och utomlands. Hon utbildades vid Musikhögskolorna i Winterthur (Schweiz), Würzburg (Tyskland) och Stockholm. Mästarkurser för Truls Mörk, Anner Bylsma och Marcio Carneiro gav viktiga musikaliska impulser. Eva Maria har haft långtidskontrakt i Kungliga Hovkapellet och Kungliga Filharmonikerna och anlitas regelbundet av Sveriges symfoniorkestrar. Hon är även en mycket efterfrågad tolkare och arrangör av musik för violoncell och orgel och har tillägnats ett flertal nyskrivna verk. Eva Maria har spelat in Emil Sjögrens cellosonat, Gregory Lloyds ”Lamentation at Sunrise” och Ernest Blochs ”From Jewish Life” för SR P2 Live. Hon har uppträtt med så olika musiker som Bengt Forsberg, Nils Landgren, Josh Groban, Staffan Scheja och Bruno Ganz. Vid sidan av musiken älskar hon att läsa och skriva deckare. Hennes deckare ”Mord nach Noten” publicerades 2011 i antologin ”Zürich, Ausfahrt Mord” (Gmeiner). 2015 följde hennes musikdeckare ”Im Labyrinth des Poeten” och i november 2018 hennes andra roman ”Die Hand der Mirjam” (Latos). Sedan januari 2021 är Eva Maria även anställd på Sveriges Radio och presenterar Klassiska konserten och Opera i P2.

Tove Törngren Brun (cello) är en cellist som brinner för kammarmusik och gärna rör sig i olika genrer och i kombination med andra konstuttryck. Hon utbildades vid musikhögskolorna i Stockholm, Perugia i Italien och slutligen Oslo. Hon har undervisats av bl a Ola Karlsson, Aage Kvalbein, Costatino Mastroprimiano, tHåvard Gimse och the Medici Quartet. Tove har spelat projektvis i Trondheimsolistene, Den norske Opera, Kringkastningsorkesteret, Gävle symfoniorkester och Västerås sinfonietta, för att nämna några. Hon har även spelat i flera musikaluppsättningar i Oslo, samt varit solist i Strindbergs Den store landevegen på Oslo nye teater. I popsammanhang har hon spelat med artister och grupper som Weeping willows, Loreen, Say Lou Lou och Darin. Tove är medlem i Christian Wallumröd Ensemble som turnerar världen runt med nyskriven och till viss del improviserad musik. 2014 vann de Spellemannprisen, (Norges Grammis), och vid årsskiftet släpps en ny skiva. 2018 var Tove solocellist i Så som i himmelen på Oscarsteatern. Vid sidan av musiken älskar hon blommor, har gått ett flertal floristkurser och nu även öppnat en egen blomsterbutik på Ekerö.Två cellister

Duo Avalon

Eva Maria Hux (cello) och Magnus Sköld (piano) uppträder sedan 2003 tillsammans under namnet Duo Avalon. Med mycket kärlek till detaljer och kammarmusikalisk entusiasm tillägnar de sig den etablerade repertoaren för violoncell och piano, men uppför även mindre kända verk och egna arrangemang. Den romantiska musiken, skandinaviska kompositioner och numera även musik av kvinnliga kompositörer finns alltid med i deras konsertprogram.

Konserterbjudande för 2020 och 2021:

MELLAN DAG OCH NATT

Kammarmusik för cello och piano

Duo Avalon spelar ett stämningsfullt, virtuost program med musik av Lili Boulanger, Ludwig van Beethoven och Rebecca Clarke.

För kommande konserter se här.

Eva Maria Hux (cello) – född i Schweiz, men bosatt i Stockholm sedan 2001 – uppträder som solist och kammarmusiker i Sverige och utomlands. Hon utbildades vid Musikhögskolorna i Winterthur, Würzburg och Stockholm. Även mästarkurser med Truls Mörk, Anner Bylsma, Evjenji Xaverieff och Marcio Carneiro gav viktiga musikaliska impulser. 2004, 2005 och 2007 mottog hon S:t Eriks musikstipendium i Stockholm och i december 2019 blev hon nominerad till ”Who is who – Die 100 Persönlichkeiten 2019” i kantonen Thurgau (CH).
Efter studierna arbetade Eva Maria i Kungliga Hovkapellet och anlitades regelbundet av Sveriges symfoniorkestrar. Sedan 2008 fokuserar hon på solistiska framträden. Hon har samarbetat med så olika artister som Bengt Forsberg, Nils Landgren, Staffan Scheja, Bo Sundström (Bo Kaspers Orkester), Nubya och Josh Groban och är medlem i Duo Specchio (2 celli), Duo Avalon (cello & piano) samt Duo Arlecchino (cello & harpa).
En viktig del av hennes repertoar utgör kompositioner och egna arrangemang för cello och orgel, men även kompositioner av kvinnliga tonsättare. Ett flertal nyskrivna verk har tillägnats henne. Hon spelade in Ernest Blochs ”From Jewish Life” och Emil Sjögrens cellosonat för Sveriges Radio P2 Live.

Magnus Sköld (piano) ) är född i Stockholm. Efter studier i piano och orgel vid Sköndalsinstitutet och Kungliga musikhögskolan för bl a Ester Bodin-Karpe och Staffan Scheja följde vidare studier på Sibeliusakademin i Helsingfors för Liisa Pohjola. Magnus är verksam som piano- och orgelsolist, ackompanjatör, kammar- och orkestermusiker. Han har medverkat i festivaler i Sverige, runt om i Europa såväl som i USA och Japan. Som pianosolist har han framfört pianokonserter av bl.a. Mozart, Chopin, Schumann, Rachmaninov och Bartók.
Utöver samarbetet i Duo Avalon driver han tillsammans med hustrun, Niina Uggeldahl, Enskede pianodagar och bildar sedan 1999 Duo Sköld/Thorell med saxofonisten Johannes Thorell. Duon har bland annat vunnit Wolfgang Jacobi-tävlingen i München och gjort inspelningar för SR P2, Bayerska radion och Sydvästtyska radion samt skivbolaget dB Productions.Cello och piano

Duo Arlecchino

Margareta Nilsson (harpa) och Eva Maria Hux (cello) uppträder sedan 2007 tillsammans och har sedan dess förtrollat tusentals lyssnare med stämningsfulla och virtuosa program. Duo Arlecchino har de senaste åren spelat konserter inom ramen för bl.a. Östergötlands musikdagar, Aspelands musikförening, Musik på Slott och Herresäten, Svenska kyrkans Musik i Sommarkväll och även blivit anlitad av Indiska, Hallwylska palatset, Pontus Frithiof och Medelhavsmuseet. Duo Arlecchino kan även bokas för privata fester och hemma-hos-konserter.

Duo Arlecchino spelar allt från fransk impressionism till minimalistisk filmmusik, argentinsk tango, irländsk folkmusik, lettiska valser och virtuosa italienska operaarior.

För kommande konserter se här.

Eva Maria Hux (Cello) uppträder som solist och kammarmusiker i Sverige och utomlands. Hon utbildades vid Musikhögskolorna i Winterthur (Schweiz), Würzburg (Tyskland) och Stockholm. Mästarkurser för Truls Mörk, Anner Bylsma och Marcio Carneiro gav viktiga musikaliska impulser. Eva Maria har haft långtidskontrakt i Kungliga Hovkapellet och Kungliga Filharmonikerna och anlitas regelbundet av Sveriges symfoniorkestrar. Hon är även en mycket efterfrågad tolkare och arrangör av musik för violoncell och orgel och har tillägnats ett flertal nyskrivna verk. Eva Maria har spelat in Emil Sjögrens cellosonat, Gregory Lloyds ”Lamentation at Sunrise” och Ernest Blochs ”From Jewish Life” för SR P2 Live. Hon har uppträtt med så olika musiker som Bengt Forsberg, Josh Groban, Staffan Scheja, Carola och Bruno Ganz. Vid sidan av musiken älskar hon att läsa och skriva deckare. I januari 2015 publicerades hennes debutroman ”Im Labyrinth des Poeten” hos Latos. I november 2018 följde den andra romanen, "Die Hand der Mirjam" (Latos) som nominerades till månadens bok av "Leserkanone".

Margareta Nilsson (harpa) ) är född och uppvuxen i Stockholm. Vid 12 års ålder påbörjade hon sina harpstudier för sin mor f d hovkapellist Kristina Olsson. Efter studier på Musikhögskolan i Stockholm för Christine Mühlbach tilldelades hon Musikaliska Akademiens stipendium som användes för fortsatta studier i London för Marisa Robles. Nu är Margareta verksam som frilansharpist i Stockholmsorkestrarna samt mycket aktiv som kammarmusiker – dels i ”Trio Corona”, ”Trio Arabesque” och ”Duo Arlecchino”. Hon har även varit solist med orkester i bl.a. Mozarts konsert för flöjt och harpa, Ginasteras harpkonsert och Debussys ”Deux Dances” samt deltagit i festivaler i Sverige och utomlands. Margareta undervisar harpa vid Lilla Akademien i Stockholm.

Cello och harpa